top of page
Zoeken

Vol vertrouwen | Tik 'm aan #6

Wat kan er allemaal wel, in de plaats van niet, is een belangrijke leidraad geweest bij het maken van deze editie. Nog steeds zijn we als redactie bijna overal welkom, mits op gepaste afstand natuurlijk. Dat voelt goed. Dat in deze wondere wereld van het bier iedereen met liefde zijn of haar verhaal blijft doen, ondanks de moeilijke of soms zelfs uitzichtloze situatie. En we hebben het hier al vaker opgemerkt; de positiviteit en creativiteit zijn ongekend.Neemt niet weg dat het water nu echt aan de lippen staat bij velen in de branche. Het aanzicht alleen al doet ook ons pijn. We komen bij lege kroegen, zien verlaten terrassen en een bijna lege evenementenkalender. ‘Blijft er nog wel genoeg over om over te schrijven?’, vroeg iemand ons laatst. We antwoordden met een volmondig ja! Natuurlijk vormen proeflokalen een van de drie grote pijlers onder het magazine. En ja, daar is het nu leeg, maar niet stil. Ze zijn er nog. En met een goed verhaal bovendien.


Nu nog meer dan ooit moet de horeca in Nederland de aandacht krijgen die ze verdient. Cafés en proeflokalen zijn het sociale smeermiddel van de samenleving. Horeca-ondernemers vragen niet om medelijden en houden hun hand niet op. Ze willen juist dolgraag aan de slag en laten zien wat er wel kan en misschien nog beter; hoe (!) het wel kan. Bewijzen dat ze niet gezien moeten worden als een probleem maar als onderdeel van de oplossing.


Het denken in oplossingen is inherent aan de sector. Dat is ook afgelopen jaar meerdere malen bewezen. Met duizenden tegelijk hebben ze zich elke keer aan de situatie en de maatregelen van dat moment aangepast. Als ze serieus de kans krijgen om te bewijzen welke positieve rol ze kunnen vervullen, zullen ze die met beide handen grijpen.


Om het iets breder te trekken: de craftbierwereld is gewend lef te tonen en voortvarend nieuwe uitdagingen aan te gaan. We horen het in Middelburg bij MM Beer & Food, dat middenin de corona-crisis van naam veranderde omdat de tijd rijp was. We zien het in Spijkenisse en Bergen op Zoom, waar enthousiaste gasten zich aan het ondernemerschap wagen en met succes -tegen de stroom in- een bierwinkel uit de grond stampen. We merken het in een werkplaats waar volop werd gelast aan nieuwe brouwinstallaties voor de Nederlandse markt. En in brouwerijen tonen werknemers zich flexibel en springen bij in andere disciplines, dan waarvoor ze eigenlijk zijn aangenomen.


Zo op een rij gezet, groeit het besef dat we ons geen mooiere branche kunnen voorstellen om over te schrijven. Met overgave en vol vertrouwen blijven wij die verhalen vastleggen. Verhalen die het verdienen het om gehoord te worden, in voor- en tegenspoed.


Tik ‘m aan!

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page