top of page
Zoeken

Onstuimig | Tik 'm aan #16

We trapten er een editie geleden het voorwoord mee af en de situatie is intussen niet gewijzigd: het blijft onstuimig in Nederland bierland. In Den Haag doen ze er met een accijnsverhoging graag nog een schepje bovenop. Uiteraard voor de schatkist, maar ook ter ontmoediging van alcoholgebruik. ‘We zien inderdaad vaak alcoholisten met een sixpack Motorolie van Moersleutel naar buiten lopen’, mag daarop een cynische respons zijn.  CRAFT, de branchevereniging van onafhankelijke brouwerijen, heeft in samenwerking met Nederlandse Brouwers, door middel van een succesvolle lobby, de schade enigszins beperkt weten te houden. Waarvoor hulde! Ons ventiel moest echt heel even open, waarna we de puinhopen op het Binnenhof hier verder buiten beschouwing laten. 


Hopster kijkt liever naar alle lichtpuntjes binnen onze fraaie biercultuur, waar het hart sneller van gaat kloppen. Sla het magazine straks maar eens open bij de centerfold. Daar schittert de fonkelnieuwe brouwinstallatie van coöperatie De Graanrepubliek, die sinds kort ook wordt benut door brouwerijen als Graansilo en Eggens. Verder is in deze voormalig locomotiefloods een bakkerij en stokerij te vinden, die net als de brouwers gebruik maken van oude graanrassen uit de nabije omgeving, geteeld door akkerbouwers die ook lid zijn van de coöperatie.  


Keer nu het magazine in zijn volledigheid om en aanschouw de voor- en achterkant van deze editie. Een fraai kunstwerk van de hand van Tijgerbrood, een jong en enthousiast designbureau dat onlangs de smaakvolle rebranding van craftbier pionier Scheldebrouwerij verzorgde. We worden warm van de perfect aangemeten ‘winterjas’ van deze Hopster en de aanstekelijke bevlogenheid van de heren die ‘m maakten. Maar evenzo van het ongelofelijke lef van de brouwerij, die het na bijna dertig jaar aandurfde om het uiterlijk van hun bieren, zo bekend dat ze haast als merken op zich worden beschouwd, rigoureus te metamorfoseren.


Ook bonst het Hopster hart sneller door de oerhollandse Bockbiertraditie. Ieder jaar weer brengt dit seizoensbier talloze mensen op de been; Bockbierproeverijen, -tochten, -festivals en zelfs -competities worden er door het hele land georganiseerd. Van hobbybrouwers tot de allergrootste Pilsbrouwers van ons land doen er aan mee. En wij journalisten natuurlijk ook. De redactie had het voorrecht om achter de schermen te kijken bij ‘Het lekkerste Bockbier van Nederland’, een blindproeverij met maar liefst 160 deelnemers. Een haast militaire operatie die alleen maar kan slagen met alle passie zowel voor als achter de coulissen. 


Het is slechts een willekeurige greep uit de ontelbare lichtpuntjes die de redactie is tegengekomen bij het maken van deze editie. Het geeft vertrouwen en het smaakt zoals elke keer naar meer. Wij gaan daarom alvast weer aan de slag met #17. Vol verwachting klopt ons hart.


Tik ‘m aan


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page