top of page
Zoeken

Onuitputtelijke bron | Tik 'm aan #10

‘Iets meer dan twee jaar geleden, aan de toog bij The Irish Bank in San Francisco, is het eerste (hop-)zaadje voor Hopster geplant.’ Zo openden we de allereerste editie van ons magazine in november 2019. Inmiddels zijn we tweeënhalf jaar verder en mogen we ons eerste jubileum vieren; Hopster #10 is een feit.


Dat hadden we in Californië niet kunnen denken of zelfs durven dromen. Zoals er sindsdien veel meer gebeurtenissen onze fantasie te boven zijn gegaan. Om te beginnen de vele mooie ontmoetingen. Creatieve brouwers, gastvrije kasteleins en enthousiaste winkeliers en niet te vergeten deskundige specialisten die het vak bedienen met ingrediënten, nieuwe technieken en waardevolle adviezen. De gemene deler is grenzeloze passie. Die gedrevenheid is de beste brandstof voor de Hopster-motor.


Er is een wereld voor ons open gegaan. Toen we begonnen dronken we al graag een goed glas IPA of Stout. Maar craftbier is nog zoveel meer. Het is een wereld op zich. Dat merkten we dit jaar zelf ook van heel dichtbij op de Dutch Craft Beer Conference in Nieuwegein. Het was tegelijk ons debuut als standhouder op de beursvloer. We liepen veel inmiddels ‘goede bekenden’ tegen het lijf en maakten ook kennis met minstens zoveel nieuwe vindingrijke ondernemers en werknemers.


Nog geen week gingen we ‘Eropuit’ in Utrecht, een stad met een rijke bierhistorie. Dat is nog steeds zichtbaar en zeker nog te proeven ook. Het was bijna onmogelijk om te kiezen uit de keur aan brouwerijen, proeflokalen en bierwinkels in de Domstad. “Wij hebben nog veel meer te bieden, dan Amsterdam,” meldde een winkelier ons chauvinistisch.

Dat mag dan zo zijn, maar in de hoofdstad kunnen ze er ook wat van qua gastvrijheid en fijne smaken. Aan de toog bij In de Wildeman waanden we ons in een gezellige huiskamer, waarbij we voor de gelegenheid ook nog enkele stamgasten ‘op visite’ kregen. We onderschrijven de uitspraak van Simon Fokkema ‘dit soort cafés behouden moet blijven’ dan ook volmondig. Sterker nog: wanneer wordt daar eens een stichting voor in het leven geroepen?


En om terug te komen op die chauvinistische tweestrijd: wij houden wel van een uitgesproken mening. Die vonden we trouwens ook in Friesland bij Noarder Dragten. Het brouwende stel daar is eigenzinnig en ongepolijst, maar met een warm hart; helemaal naar onze smaak. Juist de grote variatie in karakters, ideeën en aanpak is een onuitputtelijke bron van mooie verhalen.


Dat durven we wel te concluderen na tien papieren magazines (plus één digitale versie). Elke keer dat we op pad gaan, worden we weer aangenaam verrast door de geestdrift en de passie. Wat dat betreft staan we te popelen om de volgende tien nummers voor jullie samen te stellen.


Tik ‘m aan!

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page