top of page
Zoeken

In beweging | Tik ’m aan #13

De craftbierwereld is voortdurend in beweging. Ondernemingen beginnen nieuwe activiteiten of breiden de bestaande verder uit. Daarnaast roeren ook toeleveranciers zich. Ze bedienen de sector op maat met innovaties op het gebied van smaak, duurzaamheid en efficiëntie. Dat zorgt voor energie en dynamiek. En ook voor mooie kruisbestuivingen.

Zo zijn er brouwers die een proeflokaal openen, winkeleigenaren die een café beginnen en een caféhouder die met enkele partners een eigen fysieke brouwerij bouwt. Deels gefinancierd met crowdfunding kapitaal. Soms recent opgestart, of juist net succesvol afgerond. Het laat zien dat veel bierliefhebbers zich graag verbinden aan lokaal ontstane initiatieven. Vanwege de eigenheid, herkenbaarheid en vooral ook vanuit een bepaalde trots op de eigen streek.


Heel begrijpelijk. Bovenstaande voorbeelden zijn trouwens terug te vinden in Hopster #12. Het enthousiasme, de passie en de bevlogenheid spatten van de persoonlijke verhalen af. Zoals ook de krachtenbundeling van 100 Watt, Van Moll en Stadsbrouwerij 013, die samen een nieuwe productiebrouwerij bouwen onder de toepasselijke naam Lighttown Brewing. En cafébaas Louis Klaassen die samen met zijn compagnons zijn nek uitsteekt om in ‘Bierstad Venlo’ na tachtig jaar weer een eigen brouwerij te openen.


Of het ondernemersechtpaar Elise Boekestijn en David Devlin dat in Naaldwijk de kans schoon zag om naast hun bierwinkel ook een café over te nemen en om te vormen tot een bierproeflokaal. Daarmee is een droom voor het tweetal uitgekomen. Met minimaal acht roterende taps, maar ook een wisselend aanbod blikken en flessen, mede mogelijk vanwege het brede assortiment in hun winkel. Kortom, weer een mooie nieuwe bierplek voor echte fijnproevers.


Daarover gesproken: die kunnen zeker ook in Oosterhout terecht. Bij Zout & Citroen pairen ze tot in de finesse de lekkerste bieren met de meest fijnzinnige gerechten, zo weten we inmiddels uit eigen ervaring. Een waar culinair spektakel, mogelijk door een frivool samenspel tussen chef-kok Bram Helleman, sous-chef Jari Kooiman en sommelier Sjoerd Bergmans. Een weergaloze ervaring.


En zo kunnen we nog wel even doorgaan; zoals het bezoek aan de Vlaamsche Reus voor een interview aan de toog met de sympathieke Carel Oomes en de levendige verhalen opgetekend in Glasgow over de traditie van de Cask Ales. Al deze ondernemers geven de craftbier-scene schwung en kleur. En daar doen de grafische artiesten ‘Zender’ & ‘Chaos’ graag nog een schepje bovenop, getuige de knallende cover. Een mix van stijlen, als een recept. Daar mag op gedronken worden.


Tik ’m aan


120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page