top of page
Zoeken

Verhalen bouwen | Tik 'm aan #7

Daar ligt ‘ie dan, editie #7 alweer. De tijd vliegt, als je lol hebt. En dat geldt zeker voor de samenstelling van dit nummer, die ook weer voor veel plezier heeft gezorgd. Al was het alleen maar vanwege de meer onbevangen bezoeken aan brouwerijen, bierspeciaalzaken en proeflokalen. Meestal kon het mondkapje in het dashboard blijven liggen en hoefden we ons niet vooraf in te schrijven om binnen te mogen stappen.Zo crosten we op onze fietsen door Breda, een stad met een rijke bierhistorie, maar ook vol mooie en moderne bierondernemingen. Van rauw en robuust, tot hip en trendy en authentiek met een traditionele touch. Overal werden we gastvrij onthaald, maar dat kun je de Brabanders wel toevertrouwen.


In Ermelo doken we de bierkelder in. Jan van Wilgenburg ontvouwde ons het geheim van de bierlift die er voor zorgt dat het bovenliggende café de grootste bierkaart heeft, die wij tenminste ooit hebben gezien. Van de mooiste klassiekers in fles tot de meest uitheemse hopbommen in blik. En dat alles binnen vijf minuten koud geserveerd op tafel. Een waar walhalla, zeker met de nieuwste voorziening Bier & Bed, waarmee we niet al na het tweede glas naar huis hoefden.


Hopster dook ook in de wereld van wild en spontaan vergiste bieren. Direct aan de ketel met Frans en Renze van Grutte Pier in Bartlehiem. En zowaar ook weer eens op een heus evenement: Wild Festival Groningen. Gewoon lekker met een proefglas langs de de helden van de ‘Wild Ales’. Een Watergeus van Toon van den Broek of een Alm ingeschonken door Mattias Terpstra van Nevel; bieren om van te watertanden in een relaxte atmosfeer, met een gedeeld gevoel van ‘eindelijk kan het weer’.


En de buitenlandrubriek is terug van weggeweest. Langs de Zweedse meren en door de bossen ontmoette Hopster verschillende brouwers, zoals Pelle, Joakim en Johan. Net als hun Nederlandse collega’s creatief, bevlogen en onafhankelijk opererend. Hoewel de Zweedse overheid met de staatsslijterijen Systembolaget wel een flinke vinger in de (mout)pap heeft. Wel vinden ze manieren om hun craftbieren op de internationale kaart te zetten.


We zijn zelf trots dat Moersleutel – die toch ook grensverleggend aan de weg timmert – het aandurfde om een collab met ons te doen. Eerlijk is eerlijk, onze inbreng in het brouwproces is minimaal. En da’s misschien maar goed ook. Of dat weten we eigenlijk wel zeker. Na de Mandarin IPA van vorig najaar, de Holy Hopster van Van Moll, mogen we nu een NEIPA gedeeld bijschrijven op onze naam. Hoe vet is dat? Building Stories Together heet die grote jongen. Samen aan verhalen bouwen, blijven we doen. Er ligt in elk geval nog materiaal genoeg.


Tik ‘m aan!

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page