top of page
Zoeken

Inspiratie | Tik 'm aan #2

Bijgewerkt op: 18 mei 2020

Van Gent naar Kloosterzande is een ritje van nog geen uur. Het is 16 januari, een grijze druilerige dag en in de Hopster-bus rijden we van ‘de buitenlandse reportage’ richting een spoedcursus over het moutproces. Het weer heeft geen invloed op de gemoedstoestand van de redactie. Integendeel, we zijn de dag ervoor sowieso al geïnspireerd door hetgeen we beleefden en proefden in de brewpub van Dok Brewing. Zodoende zijn we optimaal voorbereid op een welkome dosis technische informatie en nieuwe verhalen.

Het voelt toch bevoorrecht om bij zoveel mooie biergerelateerde ondernemingen achter de schermen te kijken. Een verkenningstocht, even leerzaam als plezierig. Onze rondleiding bij mouterij The Swaen gecombineerd met een bezoek aan Brouwerij De Kip is daar ook een mooi voorbeeld van. Na zo’n dag is het voldaan thuiskomen, met een schat aan nieuwe kennis en verse inspiratie.


Dat was niet anders na een bezoek aan Friesland, waar brouwer Gerard Ypenga de deuren van zijn ‘buitendijkse havenbrouwerij’ in Harlingen voor ons opende. Ypenga is een authentieke Fries, met een uitgebreid cv, een schier oneindige dosis positivisme en liefde voor zijn omgeving. Hij hoeft zijn bieren niet zo nodig in heel Nederland in de schappen te krijgen. Liever wordt hij dé craft brouwer van Friesland en de Waddeneilanden. Het getuigt van een duidelijke visie die in beginsel gericht is op lokaal ondernemen.


Ook Arie Koomen pleit voor het omarmen van de regionale identiteit. Zo blijkt onder meer uit zijn liefdesverklaring voor zowel craftbier, als voor Ajax. “Hoe mooi zou het zijn als Brouwerij ’t IJ zich als sponsor aan mijn cluppie had kunnen verbinden?” Een wens die we zeker met hem delen. En om niet per ongeluk een voetbalvete te ontketenen, zouden we het net zo mooi vinden als Feyenoord met Kaapse Brouwers op het shirt zou spelen, PSV met Van Moll en AZ met De Moersleutel. Tuurlijk, zulks zal niet snel gebeuren, maar het prikkelt wel de gedachten.


Over inspiratie gesproken, terug naar Kloosterzande. Het bestanddeel mout is essentieel voor het brouwen van bier. Mooie verhalen zijn onmisbare bouwstenen voor een goed magazine. En waar The Swaen blijft speuren naar nieuwe speciaalmouten, zijn wij de afgelopen maanden weer verschillende boeiende ondernemers en liefhebbers op het spoor gekomen. Met liefde zijn we aan de slag gegaan met dit ‘basisingrediënt’. Vol trots presenteren we de tweede editie van Hopster Magazine en kunnen we alle supporters van craft bier gerust stellen; aan mooie verhalen en goede mouten nog lang geen gebrek.


Tik ‘m aan!

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page