top of page
Zoeken

Samen optrekken | Tik 'm aan #9

Bijgewerkt op: 25 jul. 2022

Het is hier al vaker benoemd; het belang van de (open) horeca. Natuurlijk komt de zon gewoon op, gaan we allemaal braaf aan het werk en drinken we in het comfort van ons eigen huis ook heus een goed bier. Maar op de lange termijn is toch het gemis voelbaar. De gastvrijheid, de gezelligheid en het oud-Hollands ‘mensen kijken’. Het mag eindelijk weer en dat zorgt letterlijk en figuurlijk voor verlichting. De donkere dagen laten we voorzichtig achter ons. Klaar voor het voorjaar, want in de tussentijd is er niet stil gezeten.


Ondernemer Lambert Vos van Biercafé Lemmy’s deed dat sowieso al niet vaak, mogen we concluderen na een goed gesprek in zijn sfeervolle bruine kroeg. Het gereedschap op de bar en de geur van verse lak verraadden zijn klusdrift al bij aankomst. Het doorlopen van zijn levensverhaal bevestigde zijn tomeloze energie. “Net als veel collega’s heb ik de laatste jaren best wat teleurstellingen te verwerken gekregen, maar dit blijft natuurlijk het mooiste vak dat er is.”


Diezelfde passie treffen we aan bij Kaapse Brouwers in Rotterdam. Natuurlijk is bierbrouwen hun core business maar die zou niet bestaan zonder horeca. De Canadese mede-eigenaresse Geneviéve Vachon verwoordt het in een wonderschone taalvermenging: “De horeca is onze forte.”


Uit de ontstaansgeschiedenis van de brouwerij blijkt ook weer dat veel verhalen toch beginnen in de kroeg. Grondlegger Tsjomme Zijlstra, afgestudeerd filosoof, werd in London werkend achter de bar verliefd op craft bier. De laatste van het drietal eigenaren, Etienne Vermeulen, groeide op in het biercafé van zijn ouders en kreeg het met de paplepel ingegoten. Hun nieuwste locatie is een bruin café nieuwe stijl, met veel traditionele bierstijlen op de tap. ‘Hier kan straks iedereen zijn verhaal kwijt bij de barman of vrouw’, voorspellen ze. En laten wij daar nu net van houden.


Zo schoven we aan in de mancave van ex-wielerprof en levensgenieter Laurens ten Dam. Volle bak op zijn praatstoel nam hij ons mee langs hoogte- en dieptepunten in zijn leven op en naast de fiets. Daarbij komt vaak een goed glas bier kijken. Maar die wil hij wel eerst zelf verdienen. “Na een dag hard werken smaakt het toch veel beter?,” vraagt hij ons. Dat kunnen we beamen, al kunnen we een reportagedag toch moeilijk vergelijken met 200 kilometer fietsen. ‘Ride fast, live slow’ zorgt voor balans zegt Ten Dam.


Pieter van Rooij, eigenaar van brouwingrediënten-leverancier SBI, zou daar waarschijnlijk ‘work hard, dream big’ van maken. De energieke ondernemer gaat een uitdaging nooit uit de weg en ontwikkelde zich zo tot een dynamische toeleverancier voor de craftbrouwerijen. Dat is vooral een kwestie van meebewegen met de groeiende bierscene. Juist door samen op te trekken, worden we allemaal sterker.” Amen.


Tik ‘m aan!

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page