top of page
Zoeken

De droogte voorbij | Gastcolumn #1

Bijgewerkt op: 18 mei 2020

Beste Hopster-volgers,


Leuk om jullie nu hier te treffen, via deze gastblog. Zo'n zes weken na de ‘decembermaand’ die, zoals ik al voorspelde in mijn column in editie #1 van Hopster, inderdaad volledig in het teken stonden van de overdaad. Het lukte weer als vanouds om even een tandje, of zeg maar gerust tand, bij te zetten richting de jaarwisseling. Toch maar die dikke fles meegenomen, die eigenlijk buiten het budget viel. Moest kunnen toch?

Klaas van der Weg (Foto: Jon van Schaik)


Na al deze weelde en overvloed kwam januari meedogenloos om de hoek zeilen. Je weet wel, die maand wanneer je erachter komt dat de eerste goede voornemens via de artiestenuitgang het gebouw hebben verlaten. Sommigen van jullie hebben zich misschien weten te verleiden tot ‘Dry january’. Wel een goed moment om op jacht te gaan naar leuke alcoholvrije bieren. Of stiekem een Session IPA tussendoor. Moet ook kunnen toch?


De verse hoppen liggen inmiddels alweer ruimschoots gedroogd, of verwerkt tot pallets, te wachten op de brouwers. Thuis was de hopoogst nogal wisselend. Onze twee Cascade-planten zijn weer monsterlijk tekeer gegaan. Ondanks dat we alles in mei nog hadden gekortwiekt, om een rhizoom voor vrienden af te steken. Onze Chinook-planten presteerden wederom enigszins  teleurstellend, waarschijnlijk omdat ze meer last van de droogte hadden. Hiermee zullen de commerciële hoptelers ongetwijfeld ook hebben gekampt. Benieuwd of we dit gaan terug gaan zien en proeven in de bieren.


Persoonlijk heb ik ook last gehad van droogte. Niet dat we geen bieren in huis hadden, maar ik bedoel dorst naar een echt goed en lekker bier. Sinds ons bezoek aan Las Flores Craft Beer in Ibiza-stad, zijn we verslingerd geraakt aan NEIPA’s. We hebben daar op het eiland sowieso een aantal prachtige Spaanse bieren gedronken. Nu ik dit schrijf beginnen mijn smaakpapillen alweer te tintelen. Intussen hebben we thuis al vele NEIPA’s geprobeerd. Tussen de vele vlakke, saaie tegenvallers, een aantal die oké waren. Tot nu toe drie, die echt voor herhaling vatbaar waren.


Denk ook dat sommige brouwers best wat kritischer mogen zijn. Er worden zoveel bieren de markt opgedrukt. Voor mijn gevoel gaat hiermee tegelijk ook de kwaliteit achteruit. Of worden wij stiekem zelf steeds kritischer? Of leggen we de lat steeds hoger. Om eerlijk te zijn, hebben we samen de afgelopen zeven jaren al heel veel mogen proberen. Een dagje shoppen zonder een bezoek aan een brewpub of speciaalbier-café is voor ons geen optie. Tijdens deze tripjes zijn we op de meest prachtige locaties geweest, soms midden tussen de sjiekste brouwinstallaties.


Soms kwamen we er tijdens het proeven van de huisbieren achter, dat de installaties er meer voor de show stonden. Nog veel erger, dat de bieren soms karakterloze brouwsels waren. Meer voor het verdienmodel, meedrijvend op een hype. Op dat punt snap ik de verwijten van onze zuiderburen richting de Hollandse brouwers wel. Daarentegen is ook het compleet blijven steken in het traditionele niet zo mijn ding. Wat goed is, moet goed blijven, maar er mag ook best eens flink buiten de lijntjes worden gebrouwen. Dat moeten zeker ook kunnen.


Gelukkig is het inmiddels februari. De eerste kerstkilo’s zijn alweer gesmolten. Die goede voornemens mogen de deur uit. Voor de echte doorzetter is ‘dry january’ achter de rug en mag er weer genoten worden. De agenda kan worden gevuld met leuke evenementen. Over enkele weken ligt al weer een nieuwe Hopster op de toog. Dit kan natuurlijk niet zomaar, denk aan de jongens van Hopster. Probeer ze te ondersteunen. Dit kan al door op die leuke bier gerelateerde plek te informeren waarom Hopster er nog niet ligt. Zullen ze leuk vinden. En mocht die locatie partner worden, dan maak je ongetwijfeld ook andere biermaatjes blij.


Maak Nederland leuker. Ook dat moet kunnen!


Klaas van der Weg, Bierliefhebber in Nieuw-Amsterdam (Dr.)

138 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page