top of page
Zoeken

Brouwerij Martinus | Barre tijden #9

Het zijn barre tijden, zeker ook voor (craft) bier-gerelateerde ondernemingen. Hopster belt zijn partners om ze een hart onder de riem te steken en te vragen hoe ze omgaan met deze tegenslag. In aflevering #9 het woord aan Albert-Jan Swierstra van Brouwerij Martinus in Groningen.


Wat betekent deze crisis voor Martinus?

"Onze omzet wordt voor twee derde gegenereerd uit ons eigen restaurant en proeflokaal. Dit deel is nu weggevallen. Een derde van de omzet halen we uit de bierverkoop aan externe partijen waaronder slijters, maar ook restaurants en die zijn nu allemaal dicht. Sinds de lockdown verkopen we meer bieren via de webshop. We hebben mooie acties bedacht en we bezorgen gratis thuis. Geweldig om te ervaren dat veel mensen toch graag een biertje van Martinus willen blijven drinken en ons ondersteunen. Het grote verschil is dat waar we voorheen acht dozen bier bezorgden bij één adres, we nu tien dozen leveren aan tien verschillende adressen. We zitten dus halve dagen in de auto. De bezorging is wat omslachtiger geworden, maar we doen het nu met meerdere collega’s. Voorheen was het niet onze corebusiness, maar er blijkt nu dus toch wel degelijk groei in te zitten. Dat is heel mooi, omdat er voor de crisis zo’n driekwart van het bier ons pand uitging."


Wat gebeurt er achter de schermen? "We hopen dan ook dat als we straks weer open mogen, we misschien een deel van die nieuwe afzet kunnen vasthouden. Binnen zal er wel het nodige moeten veranderen. Als bierbrouwerij in de binnenstad trekken we grote groepen aan. Het geven van rondleidingen zal voorlopig nog wel lastig blijven met een 1,5 meter-economie. Misschien moeten we denken aan korte rondleidingen voor kleine groepjes. Verder zouden we meer kunnen mikken op het restaurantgedeelte en het proeflokaal daarbij betrekken, dan hebben we hetzelfde aantal tafels maar wel op een dubbel zo grote oppervlakte, zodat de mensen verder uit elkaar kunnen zitten. En we kunnen overwegen om vaker dan drie avonden in de week open te gaan. Ook kunnen we meer maatwerk leveren en kiezen voor wat luxere bier-spijs arrangementen. Hoe of wat is allemaal nog heel onzeker, maar dat er iets zal veranderen, staat vast."


Hoe zie je de nabije toekomst? "Qua brouwschema hebben we wat kleine aanpassingen gedaan. Mijn zoon en medevennoot Martijn heeft alle tanks vol gebrouwen en we laten de bieren wat langer in de tank zitten, omdat ze daar beter bewaard blijven dan wanneer we ze hebben afgevuld op fles. Met onze nieuw gelanceerde Dubbel en de Barrel Aged bieren gaan we gewoon door. Die zijn sowieso veel langer houdbaar en we zorgen ervoor dat we voorraad blijven houden, voor als we straks weer open mogen. We zijn sowieso blij met de tendens dat er meer aandacht is voor lokale ondernemers en hun producten. Dat kan een mooie blijvende positieve boost zijn, zeker voor het craft bier."


Deze #barretijden is eerder in verkorte vorm al gepubliceerd in de digitale versie van Hopster Magazine #2.5. Bij Martinus zaten ze intussen niet stil, getuige ook de aanschaf van twee nieuwe lagertanks.


Voor nog meer actuele informatie, check Brouwerij Martinus op Instagram en Facebook.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page