top of page
Zoeken

Rockin' Ludina | Barre tijden #5

Bijgewerkt op: 18 mei 2020

Het zijn barre tijden, zeker ook voor (craft) bier-gerelateerde ondernemingen. Hopster belt zijn partners om ze een hart onder de riem te steken en te vragen hoe ze omgaan met deze tegenslag. In aflevering #5 het woord aan Maik van Heerd, eigenaar van brouwerij Rockin’ Ludina, biercafé De Toeter en organisator van het Bierfestival Groningen.


Wat betekent de crisis voor je activiteiten? “We zijn eigenlijk amper van de klap bekomen. De impact voor ons is groot. Dreun één was het moeten afblazen van het bierfestival. Dreun twee kwam er gelijk een week later achteraan. Het sluiten van De Toeter betekent dat al onze verdere inkomsten wegvallen. De omzet staat nu echt op nul. Het verplaatsen van het festival kost veel tijd en energie. Er zat sowieso al veel voorwerk in. Het is ons gelukt om het evenement uit te stellen naar augustus. Gelukkig is er veel begrip voor de situatie en probeert iedereen zo goed mogelijk mee te werken. Toch knaagt de onzekerheid, want kan het over enkele maanden wel verantwoord worden georganiseerd? En hoe staan alle partijen er dan in? Het bierdiner, dat traditioneel de opening is voor het evenement, wordt bijvoorbeeld voornamelijk gedragen door de horeca, topkoks, de horecavakschool en biersommeliers. De hotelschool heeft dan vakantie en de horeca-ondernemers hebben wel wat anders aan hun hoofd.”


Wat gebeurt er achter de schermen? “Het is improviseren in deze onzekere tijd. Vooral ook omdat we onze bieren voornamelijk brouwen voor onszelf. We liggen niet veel bij de supermarkten of in slijterijen. Wel ben ik de afgelopen dagen wat meer met gistmanagement bezig geweest en heb me iets verder in de materie verdiept. Daar kwam het daarvoor maar niet van. In De Toeter kunnen we verder wat schoonmaken en de zaak wat opfrissen, maar dan houdt het wel op. Wel houden we geregeld een online quiz, met woensdag 56 teams en zondag maar liefst 74 (!). We hebben zelf met onze mensen ook meegedaan. Zakelijk haalt het niet veel uit, maar we willen daarmee vooral iets doen voor de gasten en ook voor ons personeel. Die positiviteit is goed. We willen ons team graag bij elkaar houden. En natuurlijk ook dat onze vaste gasten straks weer bij ons terugkomen.”


Hoe zie je de nabije toekomst? “Hoe graag ik ook positief wil blijven, er zijn best grote zorgen over de komende maanden. Voor het bierdiner hebben we enkele collabs georganiseerd met De Kleine Beer en Spartacus Brewing uit Brazilië. Het zijn een cherry Porter en een hazelnut Stout, die gelukkig wel iets langer houdbaar zijn. Onze bieren die eigenlijk jonger gedronken moeten worden, gaan er natuurlijk in kwaliteit niet op vooruit. Dat wordt dus ook een kostenpost als dit nog lang gaat duren. Maar we moeten door. En zo’n quiz geeft echt het gevoel dat we er samen tegenaan gaan. In onze groepsapp is dat ook duidelijk terug te lezen. Aan die saamhorigheid houd ik me nu vooral vast.”

108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page